Новини
Рада Коджабашева
Снимка: bulgariabezcenzura

Селското стопанство е шанс за младите хора

С постоянните скандали, управляващите режат клона, на който стоят

В България има над 1 млн. дка пустеещи земи и такива, които общините и държавата могат да дадат на млади хора, които да ги обработват. По този начин ще се създадат нови работни места, а и ще се помогне на селското стопанство да заеме своето място в икономиката на държавата. Тази теза застъпи зам.-председателят на "България без цензура" Рада Коджабашева в предаването "Пряка демокрация" по ТВ7.

В миналото, според нея, селското стопанство е имало принос в икономиката на страната от 70%. Тя припомни, че през 20-те и 30-те години на миналия век благодарение на добрата политика в сектора страната ни е достигнала до 7-мо място като икономически показатели в Европа. Дори французите копират българския закон за кооперирането и го прилагат успешно при тях.

Според нея сегашната ситуация, в която 6% от производителите да получават 90% от субсидиите, не е нормална и трябва да се направи всичко възможно средствата да стигат до младите хора, които имат желание да работят.

Социологът Мирослава Радева подкрепи идеята на ББЦ, като каза, че в този сектор у нас са извършени две големи престъпления. Първото е било насилствената национализация в края на 40-те години на миналия век, а второто е в началото на 90-те. "Тогава ние имахме една комасирана земя, която беше разпарчетосана. Но ние не си дадохме сметка, че това беше възможност да се даде работа на ромите, които бяха въдворени там. След това те бяха насилствено изкарани и се получиха тези гета, които виждаме. Затова са нужни крачки, които да върнат земеделието в икономиката на страната", мотивира се Радева.

По отношение на другият проблем с Частните съдебни изпълнители Коджабашева беше категорична, че недомислиците, които са заложени в законите, водят до разбити човешки съдби. Тя даде пример с жена, на която са й запорирани детските. "По закон това не може да се случи, но банката го е сторила. Сега жената трябва да тръгне сама и да иска да й се вдигне запорът. Т. е. – според закона тя е защитена, но трябва да извърши нещо постфактум, което е правен абсурд", коментира тя.

Тя обясни още, че всички такси, които се налагат от тези институции, понякога са много по-големи, отколкото е дълга, което също не трябва да бъде така. Ето защо тя предложи таксите, които тези институции събират, също да се обвържат с процент от работната заплата.

По повод на член 209 от приетия Изборен кодекс Коджабашева каза, че той задълбочава още повече наличната пропаст между управляващите и хората. Текстът се отнася до печатането на изборните книжа. Според него това се вменява на БНБ, но се отваря и вратичка това да става и в други печатници, което крие риск от повтаряне на Костинбродската афера.

Според Коджабашева обаче, на гражданите са им омръзнали всички тези заяждания на дребно. "Хората нямат енергия да слушат кой какво е направил, а вместо това търсят онези, които предлагат решения", каза тя.

Социологът Мирослава Радева коментира, че не намира за нормално това, което се случва сред управляващите и скандалите, които бяха произведени от тях във връзка с предстоящите избори. "Едва ли не те живеят от скандал в скандал. Това обаче види до липса на доверие у избирателя и нещата се завъртат в една порочна спирала. На практика се получава така, че политиците режат клона, върху който стоят", коментира Радева.