Новини

Съюз "Трети март" за евровота

Съюз "Трети март" или съюз "Чисти ръце" (на едноименната операция за пълна проверка на всички политици на прехода) - това са двете най-коментирани имена на бъдещата коалиция между "България без цензура", ВМРО и ЗНС за евровота, съобщава в. "Стандарт". Окончателното вътрешно гласуване сред активистите на трите партии ще приключи на 27 февруари. Но към момента хората на Николай Бареков, Красимир Каракачанов и Румен Йончев накланят везните в анкетното проучване към "Трети март".

Активистите смятат, че това е най-обединителното име за коалицията. Още повече че около националния празник на страната ще бъде гласувано официално сформирането й. Навръх 1 март в зала 3 на НДК "България без цензура" ще проведе разширено заседание на Националния си съвет. Лидерът Бареков ще постави на гласуване зампредседателския пост на Росен Петров, за да се спази уставът на партията. Пак тогава ще бъде гласувана и коалицията с ВМРО и ЗНС. Обединението вероятно ще заложи на двустранни споразумения между партиите. Бъдещият съюз "Трети март" ще има и обща интернет платформа за евровота.

"Голям бой ще падне на изборите през май. Евровотът ще се купува на едро. Партиите от статуквото са се подготвили да купуват цели секционни комисии", каза Николай Бареков по радио "Фокус". Пред "Стандарт" лидерът на "България без цензура" заяви, че заедно с Каракачанов и Йончев ще имат свои застъпници във всички секции, за да се избегнат манипулациите на изборите. Както вече стана ясно, председателят на ЗНС Румен Йончев, който е и депутат от Коалиция за България, напуска парламентарната група на Коалиция за България. Това става след решение на партията му за съюз за евровота с "България без цензура". Йончев уточни пред "Стандарт", че днес ще внесе официално заявление в деловодството на парламента, че става независим народен представител.