Новини

Ръководството на ББЦ-Пловдив прие декларация за признаване на арменския геноцид

Призоваваме управляващите да защитят европейските ценности и демократичната идеология, като осъдят едно от най-масовите убийства на 20-ти век

 

Декларация за Признаването на Арменския Геноцид от Р  България

 

 

ПП „България Без Цензура” е с aвтентична европейска визия и ценности, залага специално внимание на етническите групи, малцинствата и на човешките права.

Етническата картина в България е изключително пъстра. Именно затова е необходимо да проявяваме на първо място толерантно отношение и търпимост към другия. Не е правилно да делим хората спрямо тяхната етническата принадлежност и да проявяваме предразсъдъци и стереотипи. Например, българи и арменци са били заедно през вековете. Това са два близки народа с почти идентична история. Може би затова арменците са по-познати като етнос и ги чувстваме близки до нас.

Една незарастваща рана тлее в арменските души и очаква възмездие вече цял век. В навечерието сме на 100–годишнината от арменския геноцид от 1915 година, извършен от Младотурското правителство. Това е първият геноцид на човечеството на 20-ти век. Той е официално признат от Европейския парламент, от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ, от Комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ, от държавите: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуел, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от регионите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Великобритания - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия - много общини са признали геноцида, в Испания - Страната на баските и Каталуния, в Канада - Онтарио и Квебек, в Украйна - Крим. В САЩ 42 от 50-те щата са признали официално Арменския геноцид.

Признание получава и от редица общински съвети до 2012 год. в България. Но поради неизвестни причини  бе отменено.

Няма повече време за губене. Българският парламент е задължен  на 100-годишнината от зверско избитите 1,5 милиона невинни арменци да признае и осъди Арменския геноцид. Ненормално е да се правят опити за обезличаването на болезнените спомени на първия xристиянски народ.

Ние от ПП “България без цензура“ призоваваме управляващите да защитят европейските ценности и демократичната идеология, като осъдят едно от най-масовите убийства на 20-ти век. Отричането на даден геноцид е предпоставка за нов такъв варварски акт. България е длъжна да зачита човешките права и не може споменът за 1,5 милиона избити да бъде подминат с лека ръка. Признаването на Арменския геноцид не означава, че трябва да съдим днешната турска държава, нито турския народ. Това е една много тъжна страница от историята, която никога повече не трябва да се повтори.