Новини
Снимка: bulgariabezcenzura

Никола Митев: Новините на турски по БНТ трябва да бъдат спрени

ББЦ залага на модернизирането на медиите

"България без цензура" ще спре новините на турски език по БНТ. Това каза водачът на листата на Коалиция "България без цензура" в Габрово и лидер на МББЦ Никола Митев по време на дебат за развитието на медиите по радио К2. Според него ефирното време, в което те се излъчват, може да бъде използвано за много по-полезни неща.

Според Митев "България без цензура" залага на модернизирането на образованието в журналистическите специалности, за да имаме независими и обективни медии. "Битува едно мнение, което по принцип не би трябвало да е вярно, че журналистиката е занаят, който не се учи, но трябва да се практикува. Това е и така, но има едни задължителни постаменти на чисто академично ниво, върху които трябва човек да стъпи, и чак тогава да си позволи да говори публично и да вменява мнение", мотивира се той. Като пример той даде Италия, където, за да се появи даден журналист на екран, трябва да има няколко години опит в медия и да е минал всички стъпала.

Никола Митев гарантира, че ББЦ ще се стреми да има пълна либерализация на медийната среда и от тази гледна точка е абсурдно да се говори за каквито и да било регулации на сайтовете в Интернет. "Регулацията на сайтовете е като да спреш гората да се разлиства. Така че сами виждате, че това няма как да се случи, освен ако не наложим ограничения, които биха ни превърнали в страна от Третия свят. Напротив – ние ще стимулираме по всякакъв начин правото на свободно изразяване", коментира Митев. Той завърши като цитира почетния председател на "Гергьовден" Любен Дилов-син, според когото у нас има свобода на словото, но не е ясно дали има свобода след словото, което е напълно валидно за времето на управлението на ГЕРБ. Той добави още, че ББЦ ще наблегне на разбирането за съвременните тенденции в медиите, където тяхната роля до голяма степен вече е преминала в индивида. "Днес всеки от нас сам по себе си чрез социалните мрежи може да администрира и да представлява една медия", заключи Митев.

По думите му БСП и ГЕРБ проявяват една удивителна наглост по отношение на медиите. Той се мотивира като цитира данни от 2013 г., от които става ясно, че България е на стотно място по свобода на медиите. Това, според него, се дължи на управлението на точно тези две партии, които сега пак са се засилили да влизат във властта. "Ние сме в ЕС, а медиите ни да са на стотно място в класация по свобода на словото, това е срам - след нас са страни от Африка. В това отношение трябва да си дадем сметка защо медиите ни са на това ниво. Но генералният въпрос е да си дадем сметка – защо политиците ни са на това ниво и дали тези две неща не са свързани!? Добре е да се припомни, че самият Бойко Борисов е медийно произведение", каза Митев.

Лидерът на МББЦ разказа как Борисов е гостувал на младежко предаване в радиото, което е било предшествано от щателно претърсване на студиото, а в унищожителния разговор с 16-годишната водеща признал, че неговата любима книга е била Букварът, което е било цитирано на следващия ден от "24 часа" като голямо геройство. "От това време нататък на него му тръгна да стои по първите страници, та чак до ден днешен. И сега той се опитва да повтори своята PR-кампания. Но в цялата тази конфигурация се оказва, че медиите ни не са икономически, а политически продукт, защото са зависими от политиците, които изпълняват техните поръчки на 100%", мотивира се Митев.

От думите му стана ясно, че политиците от БСП и ГЕРБ нямат намерение да променят медийните закони и доказателството за това е, че проблемите на независимата журналистика не стоят пред тях на дневен ред. Ако са искали да ги променят, са щели да го направят докато са били на власт, отсече той.