Новини

МББЦ: „България без цензура“ си върна „Евромайки“

Към днешна дата отцепени структури няма

Като цяло е доста несъстоятелно „правото” в ЗПП партиите да могат да създават младежки и женски организации. През последните години всяка партия формално създаваше подобни структури, които се използваха предимно за ПР и мъгляв плурализъм. В повечето случаи партийните лидери използват тези организации за снимки или за усвояване на някой лев от международни фондации.

За първи ПП „България без цензура” създаде истинска организация на жените, която в много случаи беше по-силна дори и от централната организация. Името „Евромайки” дойде като идея от фен на тогавашното Сдружение „България без цензура” и набра скорост изключително бързо. Някъде тогава за женски лидер бе избрана Калина Крумова.

Личеше си, че Калина вярваше в каузата на „Майките”. Доказателство за това са и действията й след като напусна ББЦ, с които се опита да присвои марката за себе си. Но не за това пиша тези редове. Пиша ги, защото Калина напусна в средата на предизборната кампания, в която беше водач на листа, заради коалицията на ББЦ с ЛИДЕР. Тогава стояхме в централата на партията, четяхме писмото й от Фейсбук и мнозина от нас се съгласихме с доводите й. „Нямам идея какъв е приносът на ЛИДЕР в тази коалиция, но знам какво ще загубим от него”, казваше Калина. И се превърна в пророк.

Както често се случва, обаче, човек губи авторитета си много по-бързо, отколкото го създава. Не мина и месец, когато Калина тръгна да учредява нейни „Евромайки”, да отцепва структури от ББЦ и да запазва търговски марки с наименованието на организацията. Към днешна дата марката „Евромайки” си е на ББЦ, отцепени структури няма, а въпросната благотворителна организация не направи нищо друго, освен шумно да обяви, че се разграничава от Бареков.

Е, калинката си е калинка! Вари я, печи я, но и тя е поредната, която не разбра, че няма как да се открадне идея и да се присвои кауза. Просто защото идеите и каузите вървят с хората. А хората вече са се организирали в партия. И няма нито една единствена птичка, която да пукне демократичната пролет на най-силната женска партийна организация „Евромайки”.

И всичко това щеше да е някак невинно, ако не бяхме срещнали името на Калина сред авторите на опорните точки за депутатите на Ковачки и ЛИДЕР. Този факт го напомням, за да не се чудим защо каузата не следва човека, а човекът трябва да следва каузата. Сега се чувстваме глупаво заради това, че съпреживявахме емоцията на Калина при напускането й. Явно това е било само алиби.

Скъпи „Евромайки”, честита първа пролет! Бъдете все така силни и обединени. ББЦ е по-жива от всякога, защото говори от свое име и няма нужда от алибита. Нека тази пролет да бъде сезона на идеите!

 

Никола Митев,

Председател на МББЦ