Новини

Мария Календерска: „Евромайки“ са за свободния избор на всяка майка

 

„Моля ви хора, подкрепяйте всички майки, които срещате в МОЛ-а и по улиците да се грижат по възможно най-добрия начин за децата си. Това е най-тежката задача на света!“ Това написа в профила си във „Фейсбук“ Мария Календерска – председател на Контролния съвет на „България без цензура“ и част от женската организация „Евромайки“. Реакцията й е провокирана от случая с изгонената от столичен МОЛ кърмеща майка, която заведе дело срещу търговския център.


„Днес моят Алекс става на 9 месеца. Натрупа самостоятелен живот толкова, колкото децата живеят и в коремчетата на майките си. Вече прави първите си стъпки и се учи да пада. А аз се уча да преживявам паданията му без сърцето ми да спира“, пише още Календерска. Тя признава, че на нея самата не й достига смелост да кърми на обществени места, но е категорична, че никога не би изгонила кърмеща майка. „Във Финландия, когато бебето се роди, държавата подарява кутия пълна с всякакви нужни принадлежности, включително и за кърменето. ...Ама тук е България“, с тъга отбелязва Мария Календерска.

Женската организация към ББЦ - единствената истинска организация на жени, която някога е създавана от политическа партия в България, от своя страна излезе с позиция в подкрепа на кърмещите жени и свободния избор на майките да се грижат за децата си по начина, по който желаят. „Подкрепяме свободния избор на всяка майка да се грижи, храни и възпитава децата си свободно и както намира за редно и удобно. Този акт не може да бъде обявен за аморален, след като е част от естественото  развитието на детето“, заявят от „Евромайки“.

Живеем в общество, в което моралните ценности са преобърнати. Днес една любяща, добронамерена и всеотдайна майка може да бъде линчувана от обществото, докато народните представители необезпокоявани ежедневно ограбват народа ни. Проблемът не е в майките, кърмещи на обществени места, а в хората, които се смущават от гледката на жена, хранеща бебето си по най-добрия възможен начин, категорични са от женската организация.