Новини
Снимка: barekov.com

Законът за меценатството е приоритет за ББЦ

Културата не е стока, смята проф. Мирослава Кортенска

Законът за меценатството е сред приоритетите на "България без цензура". Това каза пред Пловдивската обществена телевизия проф. Мирослава Кортенска, която е четвърта в пловдивската листа на Коалиция ББЦ за предстоящите парламентарни избори. До момента има няколко внесени текста, които да уредят този проблем, но досега нито един от тях не е прокаран. Тя обясни, че Николай Бареков е разширил идеята, като е вкарал в нея и спорта. Този закон има една основна цел – развитието на таланта. По същество той ще позволи на заможните хора да отделят средства за култура или спорт и срещу това да получават данъчни облекчения.

Според нея трябва да се промени изцяло философията към културата и да се престане да се гледа на нея като стока, тя трябва да е приоритет на държавата. Трябва да се улесни достъпът на хората до читалищата, театрите и образователните средища. "По времето на ГЕРБ съвременният творец беше превърнат в стока. Моето мнение е, че културата и образованието не могат да са стока. Културата, както е и в Европа, е ценност", заключи тя.

По време на своето интервю проф. Кортенска обяви, че е крайно време в политиката да влязат образовани хора, които да защитават българската интелигенция. Тя подчерта, че в това отношение в ББЦ има голяма концентрация на представителите на българската интелигенция. Като пример даде присъствието в нейните редици на хора като Росен Петров.

Кортенска обяви, че в културата се забелязва една лоша тенденция и че от проектите там много се краде. Като пример тя даде реализирания от ГЕРБ проект за възстановяване на крепостта Сторгозия в Плевен. "В момента крепостта е бетонирана с 5 млн. лв. Това е една далавера, която уж цели възстановяване на Сторгозия, а всъщност нещата са сведени до едно най-обикновено бетониране. Но нека се знае, че тези ценности, които са на наша територия, не са само наши, те са на целия свят и когато ние унищожим даден обект, ние лишаваме и света от него", отсече изкуствоведът.

По подобен начин, според нея, стои и въпросът с Ларгото в София. "Сега какво се оказа – Лагото стои в едно блато и е опаковано в найлони, като има 16 млн. лв., които са окрадени", обясни тя.

В студиото тя обясни и мотивите си за влизане в политиката като каза, че решението й е било крайно. До голяма степен то е мотивирано от подадената от Николай Бареков ръка. "Този човек ми помогна, за да излезе истината за кражбата на онези 14 млн. лв. от Фонд "Научни изследвания". Това беше казано в доклада на правителството на ГЕРБ, че те липсват. От ГЕРБ се кълняха, че не са в касата им, но не бяха и при учените. Видя се, че са дадени на фирма за ВиК, която развива проект за борба срещу агресията. Три месеца Борисов прави проучвания и разбра, че съм права. Но ако не беше Бареков, който да ми даде трибуна, това нямаше да се знае", обясни Кортенска.