Новини
Снимка: ББЦ
Снимка: ББЦ
Снимка: ББЦ
Снимка: ББЦ
Снимка: ББЦ
Снимка: ББЦ
Снимка: ББЦ

Бареков гарантира балансирано отношение на ЕП към Иран и Близкия изток

Гарантирам, че в моята делегация ще има баланс за взаимоотношенията на Европа с иранското правителство и опозицията в Иран. Това каза евродепутатът и лидер на ББЦ Николай Бареков, който е член на делегацията за връзки с Иран по време на конференция на тема „Ролята на култовете в засилване на тероризма в Близкия изток“. Форумът, организиран от Николай Бареков, даде възможност за първи път в Европарламента да се чуе думата и на дисиденти от обявилата се за опозиция на управляващите в Иран организация МЕК (Mojahedin-e-Khalq).

„Държавните власти сега са затворени в определени територии, но терористите не са ограничени в такива територии, те са навсякъде. Затова трябва спешно да променим начина на борба с тероризма. Трябва да бъдем много бързи в действията си и да отчитаме промененото лице на тероризма“, призова Давуд Аршад - един от лекторите на форума. Той настоява европейските демократи да отворят очи и да действат срещу такива организации, които са заплаха.

Самият Аршад е бил част от група, която иска демокрация в Иран. „По-късно установихме, че сме в капана на група, която може да прибегне до тероризма. Затова декларирахме разграничението си от клона, който дава подкрепа за ислямистите“, разказа той. „Не сме съгласни ислямът да се използва, за да се заблуждават хората и да се дават човешки жертви. Не искаме ислямът да дава право да се убива в името на Аллах“, посочи Аршад. Той разказа, че членовете на терористичните организации са откъснати от света, нямат телефон, интернет, телевизия. По този начин лидерите им ги държат и манипулират. В самата организация има съдилища, трибунали, които наказват членовете, които не се подчиняват на лидерите им. „Затова сме тук – да обявим, че трябва да се сложи край на този тероризъм, който се разпростира из целия свят“, подчерта Аршад.

Хайри Хамдан от своя страна предупреди, че фундаментализмът се разраства поради високото равнище на неграмотност, която сред мюсюлманите достига до около 40% за мъжете и 60% за жените. „Затова се промиват мозъците. Цивилизованият човек умее да разбира и да изслушва опонентите си, да уважава човешката личност. Една нация, лишена от култура, превръща своите граждани в зверове, които се избиват помежду си“, посочи Хамдан, който е част от българската делегация на конференцията. По думите му тероризмът е заразно зло, а основната причина за възникването му е провалът на интеграцията.

Бивши членове на МЕК разказаха потресаващи истории за това как функционира организацията. Повтаря се същата схема на терор, именно срещу която е трябвало да се бори организацията. МЕК държи членовете си в постоянен страх и пълна изолация от света и им промива мозъците, стана ясно от разказите им.

Иса Азаде, който е бивш член на МЕК, е влязъл в организацията като студент, мислейки си, че там ще се бори за свобода и демокрация. В организацията, която описва като затворено общество, изкарал дълги години. „МЕК има над 2 000 членове на средна възраст 40 години. Те живеят в лагер и им се внушава, че са единствената алтернатива на управлението на Иран. Държат ги на сигурно място в Ирак, защото, ако дойдат в Европа ще видят какво е в свободния свят, ще видят че има друг живот извън култа и ще напуснат бързо организацията. Няма начин един ден иракското правителство да направи каквото и да е срещу иранското, защото те вече са приятели“, разказва Азаде.

Осъзнавайки, че МЕК третира членовете си по същия начин, както иранското правителство, Азаде и негови приятели поискали да излязат от организацията, заради което той е подложен на мъчения, а повечето му приятели са избити. Малцина като него успяват да избягат и да стигнат до Европа. „Никога не съм вярвал, че ще мога да разказвам свободно тези неща. С помощта на господин Бареков днес ми се дава възможност и време за това“, изказа благодарността си Азаде.

„Тази организация не е политическа организация за свобода и демокрация в Иран. Постоянният й лидер е отпреди 35 години. Той превърна организацията в култ, благодарение на манипулации и промиване на мозъци, а това противоречи на всички норми на човечеството. Лидерът използва тази организация за свои цели и настоява да държи хората си в Ирак, не позволява никой от нея да се среща със семейството си, не им дава възможност да пишат писма, да се обажда по телефона“, разказа друг бивш член на МЕК - Али Хюсеин Нежад, който е бил старши преводач на ръководството от арабски на фарси.

„Бил съм свидетел на толкова много лъжи, фалшиви изявления, фалшиви документи, измисляха си имена на арабски, подписваха мъртви души, които уж са били в подкрепа на тази организация и искаха всичко да направят, само да е срещу правителството на Ирак“, разказва Нежад. Според него напоследък с терористичните си действия муджахидините са изгубили подкрепата, която са имали в Ирак.

„ЕП трябва да знае, че тази организация представлява всъщност един култ. МЕК прави така, че членовете й да се страхуват и докато се страхуват, им промиват мозъците“, допълни той. „Искаме тези 2 000 души, държани против волята си, да бъдат преместени в други държави. Помогнете да ги освободим“, призова Нежад.

Той разказа и тежката история на семейството си. Докато е бил в организацията, години наред не е имал никаква връзка със семейството си. След време дъщеря му влиза в МЕК, като в началото са му разрешавали да я вижда веднъж годишно за няколко минути. След това обаче срещите им са забранени. „От четири години не знам как е, нямаме връзка с лагера. Пращам много писма на ръководството на ООН, на щаба в Ирак, но представителите на ООН казват, че не се позволява писмата да се предават лично“, разказва мъжът. Той се обърнал и към върховния комисар за бежанците на ООН. Другата му дъщеря също поискала чрез съдействие на ООН, да се види със сестра си, но и на нея й било отказано.

„Разбирам, че вашата бивша организация в момента има много големи проблеми с правата на хората, идеологията, идентификацията, има дълбоки разлики сред бившите й членове!“, обобщи Бареков и пое ангажимент да проучи случая на Нежад и да поддържа връзка с Николай Младенов, който е специален пратеник на ООН за Близкия изток.

„Западът е обявил тероризма за свой най-ключов враг, но на него трябва да се погледне извън традиционните представи и предразсъдъци. Тероризмът трябва да бъде изкореняван с всички мерки на цивилизациите“, каза от своя страна лидерът на МББЦ Никола Митев, който също беше лектор на форума.

„Дълбоко съм убеден, че нашият метод на действие ще бъде мирен и балансиран. За страните от Европейския съюз е от изключително значение да изследват проблема със заплахата от тероризъм. ЕС прие редица мерки за превенция на терористичните действия и те дават своя резултат, но трябва да се увеличат действията“, подчерта евродепутатът и домакин на конференцията Николай Бареков. По думите му зад тероризма не стоят религиозни или политически проблеми, а единствено икономически и социални.

„Убеден съм, че многообразието и пъстротата на нациите е предимство и затова трябва да изследваме и да вникнем в причините за конфликтите, а такива семинари действат като първоначален тласък“, каза още той.

След края на конференцията беше дадена думата на журналисти за въпроси. Те се интересуваха защо съпругата на един от лидерите на муджахидините Мариан Реджави се посреща като държавен глава в ЕП, защо МЕК е премахната от забранените организации в Европа и кое е по-лошо – правителство на Иран или МЕК.

В заключение Бареков посочи, че целта на форума и негова лична цел е да даде пълна картина на това, което се случва в Близкия изток, да се видят всички гледни точки, за да може да бъде направен пълен анализ на ситуацията. „Предпочетох да дам пълна картина на ЕП към изключително интересните, драматични събития. Ще продължа като евродепутат внимателно да следя този процес. Готов съм да видя всички гледни точки и да ги анализирам“, съобщи евродепутатът и член на ИБ на групата на Европейските консерватори и реформисти.

„Искам да спазя основната функция на ЕП – всеки да е свободен да говори. ЕП трябва да генерира послания за всички народи, които потърсиха свободата си в Европа“, заключи Бареков.