Новини
Снимка: barekov.com

Карбовски е взел 1,5 млн. кредит от КТБ

Интервю на Проф. Мирослава Кортенска пред „ПИК”

Проф. Мирослава Кортенска коментира уволнението си от ТВ7, където в продължение на година водеше успешно културното предаване „От другата страна”. Преди дни тя бе отстранена с мотив за финансови съкращения, но според нея в телевизията тече политическа чистка и се отстраняват неудобни хора, които са близки до бившия директор на медията и настоящ лидер на „България без цензура” Николай Бареков.

 

- Г-жо Кортенска, само допреди месец имахте висок рейтинг на предаването си в ТВ7, а сега сте уволнена, защо?

 

- Явно те правят чистка и оставят само техни хора със скъпи продукти като Карбовски и Кошлуков. Не става въпрос за махане на предавания заради липса на пари, защото тогава трябва бъдат спрени безсмислено скъпите продукции от 140 хил. лв. като на Мартин Карбовски. Може би ако измисли ядрото на атома, е редно да взима такива пари, но иначе е нереално. Затова смятам, че му се плаща и на него, и на Кошлуков, за други неща. Моята продукция за култура „От другата страна” е вътрешна и е много далеч от тези суми, така че не може да е спряна заради липса на пари. Това е опит да се оставят в телевизията само техни доверени хора, върху които имат влияние.

 

- С какъв мотив все пак ви уволниха?

 

- Тошева обясни, че са финансово притеснени, нямат субсидии и са във финансов колапс. Но това е смешно, защото на мен ми оставаше само едно предаване в неделя. Всъщност се действа целенасочено, защото не съм удобна и не се поддавам на натиск. В неделя ще се излъчи моето предаване за последно и аз можех да постъпя като Росен Петров с листчетата, но съм професионалист и няма да предам доверието на зрителите ми, които цяла година ме гледат. Затова то ще се излъчи както е предвидено с културни теми, но няма да бъда водеща аз, а ще говори другата водеща – Веселина Господинова. По този начин ще кажа на Тошева, че аз ще си бъда проф. Мира Кортенска и ще спазвам принципите ми, но нейното име трудно ще се запомни.

 

- Обичайно ли е да се плащат цитираните от вас 140 000 лв. на месец за предаване?

 

- Това не са реални суми. До колкото знам Карбовски е взел голям заем от Цветан Василев, възлизащ на 1,5 млн. лв. и разделено по месеци е по 140 хил. лв. на месец. Когато човек получава такива големи суми, те не са за правене на журналистика, а за други мафиотизирани дейности.

 

Друг пример е назначението на Пламен Юруков като консултант на телевизията и водещ на „ПИН код”, а той допреди година не беше виждал студио и камера. До колкото разбирам, той също получава голяма сума за предаването си, което има нулев рейтинг. Но всъщност получава тези пари, за да финансира западащата си фабрика за кашу и фъстъци. Когато го питах какво мисли за случващото се в телевизията, си каза: „Това е животът – до един момент си удобен и те ползват, след това те хвърлят”. Неговото мислене за журналистиката и лицата на телевизията е такова, но аз не съм за употреба.

 

Бареков изнесе факта за заплатата на Карбовски, а аз изнасям за Пламен Юруков и неговата фалирала фабрика и също искам сигналът на бъде проверен от прокуратурата. Как фабриката е спасена с многото пари, които взима като консултант в телевизията, къде отиват средствата и дали се рентира на медията. Трябва да се разследва, за да не се случи това и в други медии и за да се разкрие на обществото как чрез медиите се перат страшно много пари. Но аз нямам да участвам в препиране и колосване на пари, защото не съм перачка, а проф. Мира Кортенска!

 

- Как предаване за култура се оказа политически проблем?

 

- Не е, но как да се обясни това на една счетоводителка като Тошева, която в момента ръководи тези промени в телевизията. Тя вероятно никога и не го е гледала, защото щеше да види, че няма никаква политика в него, а само култура, и че гостуват интелектуалци, художници, писатели и други, които нямат никаква политическа обвързаност. Не предаването, а аз не съм симпатична, защото съм с политическа позиция, въпреки че не съм си позволила нито веднъж да я изразя по какъвто и да било начин в ефир. Смятах, че тези времена на чистки в медиите са отминали, но ето какво се случва сега. Била съм коментатор и на политически теми в ТВ7 и Нюз7 и са ме канили в техните предавания, защото имам висок обществен рейтинг, измерен в продължение на цяла година.

 

Наблягам на това, защото медиите, както и банките, се крепят единствено на доверие и когато загубиш обществените личности, които се харесват на зрителите, няма да имаш успешна телевизия. Зрителите не гледат, защото се вълнуват, че някой получава 140 000 лв. хонорар на месец, а защото искат да чуят какво казват уважаваните от обществото хора.

 

- Според Вас се съсипва телевизията ли?

 

- Именно за това и аз, и г-н Бареков, обявяваме публично тези неща. Става въпрос за унищожаването на 2 медии. Когато се отстраняват хора с обществено доверие, това води до превключване на дистанционното. Професор съм по културология и съм занимавала аудиторията на предаването си само с култура, никога с политически си убеждения. Моята мисия да развивам културата на обществото е важна за мен, защото без това развитие няма да имаме нормално общество. Затова и предаването ми е единствено подобно в ефира и с висок рейтинг.

 

Ще продължа с моята мисия, но искам и да предупредя, че действията на г-жа Тошева в ТВ7 са на един неориентиран администратор, който е поставено лице. Тези, които са я сложили там, трябва да имат предвид, че телевизията ще рухне като банката, защото зрителите вече нямат доверие на тази медия. Не натискайте дистанционните си на тези два канала, защото там ще чуете само предварително подготвени и контролирани неща.

 

- Вие започнахте предаване в ТВ7, когато Николай Бареков беше директор. Само за това ли не ви харесва новото ръководство?

 

- Когато г-н Бареков беше директор, телевизията беше на крака и той управляваше много добре. Знаеше какво прави, за разлика от поставеното лице, което ръководи сега. Ако са го сложили някакви банкери или хора с пари, искам да ги информирам, че така не се прави медия и ще изгубят инвестицията си. За обществото също е важно да се знае, че има опити на мафиоти да се държат към обществени фигури като мен, като към нищожни мравки и да опитват да ни контролират. Но аз съм професор и съм на 60 години, написала съм много книги и не бих позволила да ме натискат по такъв начин. Лицето ми е твърдо скъпо, за да се появява в тези телевизии, ако ги има въобще до есента.