Новини

Календерска поиска мораториум върху градоустройствените промени в столицата

Кандидатът за кмет с акция "София иска да диша"
Кандидатът за кмет на София Мария Календерска заедно с бригада от около 50 симпатизанти предприеха SOS акция за спасяването на дърветата в центъра на София. Столична община планира грандиозна градоустройствена промяна, която ще засегне нормалния ритъм на града, заради която ще бъде унищожена цялата зеленина в центъра. Целта на акцията с призиви „Жив ли си?“, „Помощ, ОТСИЧАТ МЕ!!!“, „София иска да диша!“, „Аз съм дърво, а не паве“ е да информира гражданите на столицата за предстоящите промени и да обърне внимание на ремонта, за който липсва адекватно публично обсъждане и информационна кампания.

В проектите на стойност 900 хиляди лв. се предвижда отсичането на над 600 дървета в самия център на столицата. Управата на София обещава зеленината от времето на Фердинанд да бъде заменена с магнолии и японски сефори. По Графа, Шишман, 6-ти Септември, Солунска, Кристал, градинката срещу Софийския университет, градинката около Александър Невски ще се наложи движение на коли и пешеходци на зиг-заг, ще се строят нови кафенета, ще се прави градско осветление за витрините на магазините, а книжния пазар на Славейков ще работи само през уикенда.

„За едно прозрачно управление би трябвало информираността и мнението на гражданите да са приоритет. Софиянци имат право да научават какво ще се случи в града им преди бизнеса, а не след като бъдат разплатени 1 млн. лв. на някоя фирма.  Софиянци заслужават да знаят, какво планира общината, а не просто един ден да се събудят и някой да е обърнал инфраструктурата на града с главата надолу изцяло за сметка на зелените зони. 5 часа обществено обсъждане, направено между другото, не е достатъчно за такъв грандиозен проект“, коментира Мария Календерска.

Днес тя изпрати писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, главния архитект Петър Диков и до председателя на СОС Елен Герджиков с искане за мораториум върху новите градоустройствени промени, които ще засегнат всички жители и гости на София, докато не се изяснят точните параметри на ремонта, неговата прогнозна стойност и докато не се съберат и вземат под внимание мненията и препоръките на максимално широк кръг от професионални и граждански организации.