Новини
Снимка: Нова ТВ

Календерска: 10 милиарда в София са изхарчени за повтарящи се ремонти

Метрото има да наваксва 160 години, смята кандидат-кметът на София

„За времето, в което г-жа Фандъкова управлява столицата, е направила много, но десетина милиарда са отишли за „три пъти ремонт на Цариградско, три пъти ремонт на Ларгото и т.н. - неща, които се повтарят“.

Това каза в ефира на Нова телевизия кандидатът за кмет на София Мария Календерска. 

Бюджетът на София е милиард и половина, като сега ще получи още 300 милиона по отделна програма, посочи тя. За строежа на метрото в София коментира, че трябва да се наваксат около 160 години. „Това, което сега обещават - да стигне до „Бъкстон“ и далечните квартали, се е случило в повечето европейските столици преди 160 години“, посочи тя.

По думите й най-малкото, което трябва да се направи, е общ билет за градски транспорт и метро: „Препоръчвам на г-жа Фандъкова да направи интегриран билет – когато смениш няколко транспорта и не ти трябва карта, е хубаво да можеш да си вземеш такъв билет“.

Календерска призна, че доста дълго се е возила в градски транспорт и знае как в препълнените автобуси 204 не може да стъпиш и как зимата се налага да вървиш две спирки по-надолу, за да се качиш в автобуса.

За себе си тя бе категорична, че може да застане зад всяка своя дума. „Човек трябва да има страх от Господ“, смята кандидат-кметът. Календерска определи себе си като много, много слаб актьор и бе категорична, че няма да се справи, ако се опитва да се представя за нещо различно. „Преди много време се опитах да се запиша в МОНТФИЗ актьорско майсторство. Тогава Йордан Славейков и Митко Касабов ми казаха, че най-близкото ми докосване с актьорския талант ще бъде от първия ред на театъра“.

Мария Календерска отговори и на въпроси за Николай Бареков и опита му в политиката.

„Бареков беше най-големият проблем на статуквото тогава – на Бойко Борисов, на цял ГЕРБ, заради Костинброд, на половината журналисти, заради това, че стана от журналист нещо различно. Аз вярвам, че Бареков плати цената си“, подчерта тя. По думите й Бареков може да е обвинен във всички земни грехове, но сега, когато всички журналисти взимат интервютата си от Радан Кънев, от Лютви Места, си дават сметка, че Бареков изобщо не е бил толкова лош, за колкото им е бил представян.

„Винаги има удобни и неудобни журналисти. Хора, които преди са били основна опозиция, сега обикалят като розови бонбони около Бойко Борисов. Истината е, че е трудно да си журналист днес. Николай Бареков просто направи крачката, много хора не му простиха за това, че прекрачи от журналистиката в политиката“, смята тя.

Клендерска не спести и критиките си към предателствата в партията. По думите й осемте депутати, които го напуснаха, не просто са предали Бареков. „Те предадоха около 250 хил. избиратели. Това е много повече от предателството, за което Николай може да понесе отговорността“, категорична е тя. По думите й Росен Петров е най-голямото падение. „Предателството му не беше неочаквано. Когато си тръгваше той каза едно изречение: „Бойко Борисов може да ме смачка само с едно щракване на пръсти, аз не мога повече“, разказа Календерска. Тя недоумява как може да смениш Бареков с Ковачки, да станеш зам.-председател на партията му, след като си се бил в гърдите, че си тръгваш поради идеология.

Тя бе категорична, че не „България без цензура“, а БДЦ е политическо ГМО. „Това е групата, която вкара Николай, групата, която беше превзета от един олигарх, чиято партия в последствие превзе името на парламентарната група. Ето това е ГМО“, подчерта Каледерска.

„Бареков беше изоставен, защото може би не беше достъпен по начина, по който най-силните хора в държавата искаха. Намериха начин да използват неговите хора, хора, за които той гарантира и му взеха парламентарната група. Енергията на Бареков никога не е идвала от Росен Петров или от други неизвестни за вас, които той направи депутати, без хората дори да им знаят имената“, посочи тя.

На въпрос къде щеше да е сега ББЦ, ако не беше конфликтът между Цветан Василев и Делян Пеевски, Календерска отговори: „Истината е, че ако Николай Бареков не беше така атакуван, така продаден и така предаден, той можеше да наклони везните, да спечели малко повече гласове и „Атака“ и АБВ изобщо да не влязат в парламента и той да е на мястото на ДСП – на мястото, което е в центъра, което накланя - кой би могъл да управлява“.

„Не мога да кажа от коя страна са били Делян Пеевски и Цветан Василев, но Николай Бареков има всички качества да е бил ябълка на раздора, за много повече хора от тези двамата“, допълни тя.

„Наскоро излезе писмо на Василев, в което разказва неговата гледна точка за това как са му били взети 1,800 милиарда. В доклада за КТБ да беше името на Бареков?“, попита риторично Календерска.
„Бареков можеше да стане изкупителна жертва за КТБ на настоящото политическо статукво, ако не го бяха смазали, обаче те така го смазаха и го ограбиха, че той вече е толкова малка жертва, че не може да им изкупи вината“, коментира тя.

На въпрос къде сгреши Бареков, Мария Календерска посочи: „Предовери се, на много хора. Той вкара цяла политическа група, които го напуснаха, напуснаха го почти всички негови коалиционни партньори, напуснаха го твърде много хора и те го напуснаха от страх. Към днешна дата малко повече ги разбирам, отколкото им се сърдя – просто се уплашиха. Митът, че Бареков ще бъде размазан беше по-силен от самото размазване.

Календерска разказа за живота си с Николай Бареков и призна, че днес той е любовта на живота й. „Имам един мъж, който понякога е на 6 години, понякога на 13, а понякога на 50. Смятам, че мъжете не порастват“, посочи Каледенрска. Тя го определи като романтичен и разказа как й е откъснал люляк, когато са чакали на светофар. На въпрос дали Бареков е щедър, тя отговори, че той дава точно толкова, колкото иска и каквото иска и даде пример: „Аз искам, например, котка у дома от много време, но той донесе две кучета, два таралежа, папагал и канарче, но не и котка“. Обаче призна, че за нея най-ценно е, когато й подари време.

„Откакто съм родила дете, той е забъркан в 8, 9, 10 или и аз не знам колко афери. Ако някой ден усетя, че любовта е свършила от двете страни или от едната, това ще е денят в който нашата връзка ще приключи в този аспект, но това не означава, че няма да продължим да работим заедно“, каза още Календерска.
Според нея целта на някои недоброжелатели, които наричат Бареков „мъжът до Мария Календерска“ е да уязвят неговото мъжко самочувствие. „ Но те не знаят, че неговото его е толкова голямо и изобщо не може да бъде засегнато“, каза тя.

„Аз съм безкрайно богата – имам едно страхотно дете, имам мъж, който ме обича. Всичко друго се печели и се губи“, отговори Календерска на въпрос колко е богата. Тя подчерта, че не е милионерка и определи като машина на манипулацията фактът, че без никой да провери още 20 сайта препечатват публикувана в един сайт информация, според която е дала на заем един милион. „Ако си взел пари на заем, ти не си милионер, ти трябва да ги вложиш в нещо, да ги изкараш и да ги върнеш.“, обясни тя.

Светският хроникьор Мон Дьо, който взимаше интервюто, успя да разплаче Календерска с въпрос за загубата на баща й преди 15 години. „Истината е, че аз пораснах, когато го загубих“, каза тя и сподели, че най-яркият й спомен за него е безграничната му подкрепа:  „Той безгранично вярваше в мен. Той работеше в чужбина и аз му се обаждах да му се похваля колко добра ученичка съм, какво съм успяла да направя и той единствено казваше: „Разбира се, нямал съм съмнение“. Вярваше в мен, а когато му разказвах мои по-смели мечти, той казваше: „Разбира се, само трябва да поработиш“.

Давам се сметка, че много хора имат бащи по цял живот и никога не са чували тези думи. Аз съм благодарна, че съм ги чувала, сподели Каледенрска. Попитана какво би му казала, ако съдбата й даде една минута, в която отново може да го види, тя отговори: „ Много бих искала да му покаже Алекс. Но се надявам да го вижда“.

На въпрос как се вижда след 10 година, тя отговори: „Надявам се да съм любима жена и майка на 3 деца поне“.