Новини

Името "Евромайки" е запазено в Патентно ведомство

Безплатното здравеопазване за майки, деца, възрастни и хора с увреждане ще задължително условие за влизане в коалиция

"Евромайки" като идея, движение и име беше измислено от мен. Формацията беше създавана в продължение на 2 години, докато обикаляхме по площадите на България. Това каза кандидатът за министър-председател и лидер на "България без цензура" Николай Бареков на пресконференция в Пловдив. Повод за нея е намерението на напусналата председателка на "Евромайки" Калина Крумова да направи друго сдружение със същото име.

От разказа на Николай Бареков стана ясно как Крумова е попаднала в "Евромайки". Той обяви, че миналата година тя го е потърсила за работа в телевизията. Тогава й е било обяснено, че освен медийна, тя има възможност да продължи и политическата си дейност. "В  този момент вече работех с Даниела Колева. И първият човек, на когото бях споделил идеята си за "Евромайки", беше Даниела Колева, а вторият – Калина Крумова. Тук е и Валентин Черпоков и искам да ви кажа, че той има  "Евробаби", име, което той си е измислил. И по време на едно мое гостуване в Забърдо ми предложи да направим една женска организация, в която да включим и неговите баби. И от там тръгна цялата идея за "Евромайките". Ако някой може да иска авторство на идеята, това сме аз и Черпоков", обяви Бареков.

Той подчерта, че е с най-добри чувства и към Даниела Колева, и към Калина Крумова. "Изпълнил съм си ангажимента към тях – дал съм места на майките в листите на партията, дал съм им излаз към Европарламента. Дори няколко дни преди Калина да си тръгне, тя и около 30 жени бяха в Брюксел по моя покана", обяви лидерът на ББЦ.

Според него, организацията трябва да продължи да се развива, защото трябва да се направят едни добри закони, които да защитят майките, защото жената днес не е добре защитена и не е издигната на пиедестала, който заслужава.

"Евромайки" са стабилна организация. Това декларира зам.-председателят на организацията Даниела Колева, която понастоящем е и нейна временна ръководителка. Доказателството за това, според нея са множеството инициативи, зад които жените от ББЦ са застанали. Тя потвърди, че идеята за създаването на "Евромайки" е Николай Бареков, който е изключително чувствителен към проблемите на българските жени.

"Категорично искам да кажа, че идеята за "Евромайки" е на Николай Бареков. Това е човекът, който покани мен и Калина да станем ръководители на този проект и да го развием. Сега се разраснахме и имаме 34 структури в цялата страна и съм прозвънила всяка една от нашите областни председателки. Трябва да отбележа, че всяка една от тях си е на мястото и наистина сме обединени като един силен женски юмрук. Нито една от структурите не е последвала Калина Крумова и това е така, защото "Евромайки" не е на предишната председателка, а на майките", заключи Колева. Тя благодари за подкрепата на дамите и за тяхната единна позиция.

Колева призова правораздаващите органи да дадат своето категорично становище по отношение на това, че е време да се сложи край на практиката всеки, който е решил да тръгне по друг път, да си присвоява и да злоупотребява с името на организацията, в която е работил.

Според нея Крумова не се е справила със задълженията си и вместо да се бори в района, в който е била номинирана, тя е предпочела да си тръгне. Колева заключи, че името "Евромайки" е запазено и организацията разполага с патента за него, така че не може да се стига до подобна кражба.

Днес видях една потресаваща некомпетентност, която е характерна за политическите "калинки", обобщи ситуацията Мария Календерска - председател на Контролния съвет на ББЦ. "Марката "Евромайки" е запазена в Патентното ведомство, а не в ИТ компанията "Информационно обслужване", от която Крумова твърди, че име удостоверение и която само предлага изграждане и поддръжка на национални бази данни и електронни регистри.  Търговски марки имат всички организациии, всички партии и дори Уницеф и Грийнпийс. Очевидно Крумова разчита на близките си отношения с ГЕРБ, за да си представя, че може да регистрира такова политическо движение с името на "Евромайки", което е патентовано и няма уважаващ себе си съд, който да направи такава регистрация", обясни Колендерска.

Това е опит на една жена, която се е доверила на свои приятели от други политически сили, да направи нещо, за което ще съжалява в годините. С този свой четвърти завой слага край на  политическата си кариера, коментира Календерска. Тя призова Калина Крумова да не се поддава на опитите да бъде използвана да прави крайно нелогични и самоубийствени действия, защото каквото и да са й обещали тези хора - дали любов, дали пари, на практика правят така, че тя да съсипе и приключи своето политическо бъдеще.

На финала на пресконференцията Николай Бареков призова всички политици да помислят за болните деца на България. Той обяви, че тази сутрин е посетил детската онкохематология в Пловдив и е видял неописуемата мъка на родителите. "Тези хора всеки ден са с децата си, виждат голите им главички и тяхната мъка. Сега аз моля всички, които са тръгнали за парламента, да започнем от някъде. В нашата програма е записано – безплатно здравеопазване за майките, децата, възрастните и хората с увреждания. Обръщам се към всички политици – първото условие, което ще поставя към всяка една партия, която ще потърси нашите депутати за коалиционни партньори, е реформи в здравеопазването, разделянето му на две. Едното за тези, които могат да си плащат, а другото - за онези, които не могат да си плащат. Нека това здравеопазване за хората, които не могат да си плащат, да е адекватно. Държавата трябва да даде повече и повече. Имаме лекари, имаме добри условия, но не мога да понеса в нашата държава непрекъснато да се правят някакви дарителски акции. Кой ще събира пари за децата ни? Как не ги е срам сегашните политици, като хората знаят какви пари е откраднал онзи, който иска да управлява държавата?", възмути се Бареков.

Той обяви, че в Израел - държава по-малка от България, се лекува цял свят и че можем да се поучим от техния опит. "Там няма дете, което да си е заминало заради това, че държавата не е оказала адекватна помощ. Най-скъпото нещо, което България може да изнася в чужбина, е здравеопазване и образование. За здраве, всеки дава пари. Защото ако имаме качествено образование и здравеопазване, цял свят ще идва да се учи и лекува у нас", заключи Бареков.