Новини
Снимка: bulgariabezcenzura

Хората не приемат тази културна политика

Ако Христо Мутафчиев и Вежди Рашидов искат да имат нещо общо с културата, да прочетат моите книги
- Г-жо Кортенска, как се чувствате след вчерашното гостуване в „На светло с Люба Кулезич”, където Ви нападнаха Вежди Рашидов и Христо Мутафчиев?

- Много хора ме подкрепиха и съм им благодарна, защото всичко това бе много грозно като журналистически акт и бе саморазправа с мен от страна на Христо Мутафчиев. Съгласих се да говоря с него в ефир, защото няма от какво да се притеснявам. Но присъединяването на Вежди Рашидов, който преди това бе в ефир половин час, за да се хвали със себе си, беше без никакъв регламент. Това беше една клопка от трима души, които искаха да ме смажат. Това ли представлява журналистиката – трима срещу един, без правила и въпроси „На колко си години?” и подобни, които нямат връзка с нашата уговорка за културен дебат? Вежди Рашидов ме попита защо дъщеря ми търси работа в Министерство на културата, но тя е завършила НАТФИЗ и това е специалността й. Тя не е строителен предприемач като неговия син, за да строи т.нар. български Лувър. Това трябваше да му го кажа, но аз все пак се държах на ниво.

 

- Защо Ви напада Христо Мутафчев?

- Христо Мутафчиев обяви във фейсбук, че ще се самозапали, ако аз съм кандидат за министър на културата. Много хора се запалиха, но имаше причина и му отговорих, ако иска и той да го направи. Той не е Бог да определя кой да е министър на културата и не може да се изживява като последна инстанция и да определя кой да какъв да бъде. Въпреки всичко това е съгласих да отида в предаването и да застана срещу него лице в лице, но след това предаване ще кажа, че журналистиката не представлява манипулация и агресия, нито зрелище, каквото направиха те.

 

- А какъв е спорът Ви с Вежди Рашидов?

- След тази сбъркана реформа, която той направи и превърна театрите в тържища, а артистите - в мечки, които играят по свирката на зрителя, трябва само да мълчи. В студиото той призна до известна степен, че реформата е сбъркана, но това не му пречи да мисли, че е велик и да е вманиачен в егото си. Искам да му кажа, че понеже е етнически турчин, трябва да бъде по-дискретен и внимателен, защото се намира в България и не на всички българи, както и на мен, им е приятно някой непрекъснато да говори, че той е по-велик и иска да продължава да им бъде министър на културата. Бърка ни се дълбоко в българската душа и ние искаме българин на бъде министър на културата. Ако ще да отиде да се оплаче в европейската комисия, на луната или на арменския поп! Това го чувстват много българи, с които ние от „България без цензура” се срещаме от месеци в цялата страна. Трябва да бъде малко по-скромен, защото не се намира в Турция и да си представи дали там някой ще разреши българин на ръководи културата, в която са най-съкровените теми на народния дух. Нека внимава, защото ще го залее жестока вълна. Маниащината да доминира над българите, изтъквайки той колко е велик, не го приемам и аз, и народът.

 

- Но все пак Вие не го нападнахте за дейността му като министър...

- Защото неговото участие в дебата не беше предвидено въобще. Но мога да му кажа, че той е свързан с много икономически нарушения при строителството на най-различни обекти и главно на българския Лувър. Поздравявам неговия син от моята дъщеря, която търси работа по специалността, която е завършила. Нека да запомни, че аз ще се боря за моето дете.

 

- Обидихте се много за неглижирането на вашите книги, които всички културни хора в България са чели. Вие имате сериозни научни трудове и за театъра, и за киното и много популярни?

- Христо Мутафчиев и другарят Рашидов смятат, че аз съм никоя, тъй като не са чели моите книги. Имам 6 книги, които те смятат за незначителни. Могат ли да бъдат незначителни книги за Яворов, за Пенчо Славейков, за д-р Кръстев, за българското слово?! Ако искат да имат нещо общо с култура, те трябва да ги прочетат, а не да ги неглижират. Не могат да бъдат незначителни 4 книги за най-големите културни фестивали в Европа, където те са стъпвали. Специално Мутафчиев е с вкус до Калотина, защото по-далече не е излизал. Как командори Съюза на артистите, какви критерии има? Веднага трябва да намери моята книга „Културен компас” и да прочете, че съм била стажантка на нобелиста Харолд Пинтер, да прочете Питър Бърг и други автори, с които съм работила и имат световно значение в момента. Ще се боря за моя труд, защото те говорят, че са велики, без да показват нищо. Мутафчиев да не би да е велик, защото е несменяем вече 9 години председател на Съюза на артистите?

 

- Той се закани, че няма да ми допусне до театрите...

- Но кой е той, за да ме допуска до колегите ми. Имам 5 души в моя род, които са в театралната енциклопедия и са направили за театъра и киното много повече, отколкото той и аз имам много по-голямо право да съм театрите от него.

 

- Мутафчиев обясни, че е обиден от отношението ви към Крикор Азарян. Защо?

- Обвинението, че не признавам Крикор Азарян в обществото не е еднозначно прието. Много хора знаят, че той има голямо досие в Държавна сигурност, където е портил Иван Радоев, Кольо Георгиев, Милчо Левиев и много други. Това досие го има и сега ще започне да излиза. Познавам Крикор Азарян от 5-годишна, защото беше ученик на майка ми, и беше и обущар. Много добре знам кой е и за това не го признавам. Смятам, че той се продаде на ДС и донасяше за много български интелектуалци, и за мен не е герой. Знам, че е тъжно за неговите ученици, но това е истината. Журналисти, които се обадиха да ме подкрепят, казаха че това ще се види в откъсите, които ще излязат от неговото досие.

Казаха ми също и че срещу Христо Мутафчиев има заведено дело и е подсъдим за далавери, правени с почивната станция на Съюза на артистите в Боровец. Документите са в журналисти, които ще излязат. Ще се видят кирливите им ризи, с които аз няма да се занимавам, но съм категорична, че такива маниаци, турци и хора, които са навредили на българската култура, като Христо Мутафчиев, няма да имат място нито в следващо управление, нито в обществото в следващите години.

 

- Проблемът в кандидатурата Ви за културен министър ли е?

- Била съм повече от месец на кампания из цяла България и знам, че хората не приемат тази културна политика. Те нямат достъп до култура в читалищата в малките градове и искат друг подход, а не маниакални софийски пичове, които си разменят самохвалства по телевизията. За това те са минало и аз ще бъда категорична към тях заради желанието на всички българи.

 

- Какви са целите Ви като министър на културата в евентуален кабинет на „България без цензура”?

- Да отстраня тези двама души. Тогава аз ще направя един дебат с тях и те трябва да понесат своята отговорност, за това че хората нямат достъп до култура и са опростачени насила, както и децата им. Хората искат различно управление и най-сетне трябва това да се разбере. В „България без цензура” имаме програма, която ще позволи на всички хора, независимо къде живеят, да имат достъп по култура. Направихме куп дарения, с които не парадираме, но нямаше как да не кажа на Мутафчиев, който се тупа в гърдите, че не той, който се гордее, че е от Карлово и се прави на родолюбец, а аз дарих 3 000 лв. на читалището в неговия роден град да си купи прожектор. Те и това нямаха, но той не го знае, защото не е стъпвал, а аз бях там миналата седмица и обикалям цялата страна.

Кой го интересува изложбата на Вежди Рашидов в Париж, когато българските деца, тук, в България, са неграмотни? Те нямат никакво място в българската култура!

Интервю на Мирослава Кортенска пред агенция ПИК