Новини

Георги Балабанов: Доверие се гради с работа, действия и постъпки

Доверието на избирателя – клиширан, изпразнен от съдържание израз, амортизиран и дрънкащ, след 25-годишна широка политическа употреба. Доверието го няма. Доверието през годините бе купувано, продавано, разменяно и предавано. Надеждата също. Голяма част от мечтите отлетяха заедно с онези, които се престрашиха да ги потърсят по света, оставяйки зад себе си ехото от тежките раздели по терминали и автогари и самолетната диря, сочеща ни линията на изгубеното доверие между народ и държава. Това е едно от „най-големите“ постижения на политиците на българския преход, на същите онези, които днес отново лицемерно и угоднически ви искат доверието. Всъщност на тях доверието ви не им е нужно. На тях е нужен вашия глас, защото вие сте пари от държавната субсидия. Всичко останало е евтин опит за продажба на надежди за светло бъдеще, популистки обещания смесени с мръсни намерения за задкулисни коалиции и завери. Въпросът е, ще повярваме ли отново на онези, които 25 години ни лъгаха и ни докараха до момента да не можем да определим, кое е добро и кое е зло за нас, децата ни, държавата ни? Сега имаме шанс да сложим финала на разказа за откраднатото доверие, излъганите надежди и обругани мечти.

 

Всяка една промяна е породена от желанието за нещо ново и различно. Ние от „България без цензура“ си даваме ясна сметка, че пътят към доверието минава през съзиданието и честните отношения между народ и партии. Именно тогава започва пътят на истинската държава. За да направим първата крачка в тази посока „България без цензура“ предлага три основополагащи стъпки – премахване на партийните субсидии ( за да не гледат партиите на нас, като касички), образователен ценз и въвеждане на задължително гласуване. Прибавяме и още нещо – възможността за отзоване на депутат, кмет или общински съветник. Тези три малки стъпки плюс допълнението гарантират не намеса на държавата в живота на политическите партии, подкрепяйки едни за сметка на други, дават възможност образованите да диктуват хода на държавното развитие и дават възможност за пълно зачитане волята на народа, ако някой не върши това, за което е изпратен във властта. Кратка и ясна рецепта за възвръщане доверието на хората към политическата система на страната. Вярвам, че една част от избирателите именно, заради предлаганите от „България без цензура“ мерки ще гласуват за мен и листата на партията в Сливен. Другата част, защото ни познават, а трети, защото търсят новото, различното и истинското. Доверие не се създава за ден два. Доверие се гради с работа, действия и постъпки. Това е планът за изграждане на доверие към мен, моите колеги и „България без цензура“ в бъдещото 43-то Народно събрание.

 

На въпроса с кой и как може да се коалира „България без цензура“ отговорът е много лесен. „ББЦ никога няма да направи безпринципни коалиции на основата на примерите от последните пет години. Лично аз като бъдещ депутат от Сливен не бих допуснал участието си в коалиции на срама, които в публичното пространство биват представяни като „коалиции на спасението или съгласието“. Благополучието на България не минава през задължителната коалиция на партии, които имат коренно различно виждане за правене на политика. „Коалицията на компромиса“ би довела до крах на държавата. „Коалицията на етническия принцип“ вече доказа пагубното си действие. Единствената коалиция, която в настоящия политически момент би устояла е тази на „широката основа с дясно и дясноцентристки партии“, но без лидерите им, които са с доказано мафиотско минало. „България без цензура“ е готова да участва в една такава коалиция, давайки си ясна сметка, че всеки един самостоятелен опит за съставяне на правителство, от която и да е била политическа партия би повел държавата във водовъртежа на политическата нестабилност за дълъг период от време.

 

Никой няма интерес от това. Всички искаме да живеем в стабилна и предсказуема държава във вътрешен и външнополитически план.

 

Ето защо в дните преди 5 октомври всеки един от нас трябва да си даде ясна сметка къде и как иска да живее. Това са може би едни от малкото жизненоопределящи избори пред страната ни. Изборът ни сега ще определи пътят ни за вбъдеще – дали той ще минава през геостратегическите интереси на Анкара, Москва или ще продължим там за където тръгнахме преди седем години – Европа и европейската столица Брюксел. Ние от „България без цензура“ сме гарант за европейското бъдеще на страната и поетите ангажименти като коалиционен партньор в Евроатлантическия алианс. Ние гарантираме пред вас, нашите избиратели, че ще възродим българската икономика, земеделие и енергетика. Ние гарантираме държава с грижа за народа!