Новини

ББЦ прави Фонд "Чиста земя" и Агенция за развитие на България

Агенция ще помага на бизнеса, а млади хора ще имат възможност да развиват биоземеделие. Това съобщи пред радио "Фокус" лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. От Варна той обяви две нови инициативи на партията. Едната е да се направи фонд "Чиста земя", за производство на био земеделие. Намерението ни е да се даде до 50 декара пустееща земя на млади хода до 30-35 години и със средства, които могат да дойдат и от еврофондовете, те да бъдат подпомогнати и да се занимават с биоземеделие. Става въпрос за средства до 50 хил. евро и всичко това да бъде вложено в развитието на екоземеделието. А второто нещо, което се предлага е Агенция за развитие на България. Това ще бъде едно гише за инвеститори, които предлагат решения в земеделието и високите технологии. Намерението тук е всички, които имат идеи да не минават през традиционната бюрокрация, а само на едно гише, като по този начин срещу тях да не се упражнява рекет от чиновниците.

Не съм казвал, че новите депутатите, които се очаква да напуснат ГЕРБ, ще го направят след изборите – някои ще излязат по-рано, други на 26 май. Тези, които ще напуснат по-рано, ще помагат в нашата кампания. Така Бареков повдигна леко завесата около новината, че предстои ново напускане на депутати от ГЕРБ.

За момента той отказа да говори с конкретни имена, защото срещу себе си формацията има противници, които "не си поплюват". "Сега го няма тефтерчето на Златанов, но и г-н Борисов, и г-н Цветанов са достатъчно богати и имат влияние навсякъде, за да притискат своите политически опоненти", мотивира се Бареков.

Той зададе и въпрос защо се пропуска новината, че отново председател на предизборния щаб на ГЕРБ ще бъде Цветанов - човек срещу когото има няколко дела. "За мен това е достатъчно ясен знак. Както и това, че Борисов имаше шанс да отиде на мажоритарен вот на тези избори, както правят някои от партиите, включително и ББЦ, но понеже го хвана страх да се качи на първо място в своята листа, той можеше да стане шеф на предизборния щаб на своята партия и да поеме отговорност. Залогът на тези избори е изключително голям и който желае да демонстрира политически характер, би трябвало да се яви на изборите, а Борисов се скри зад Томислав Дончев и зад широкия гръб на Цветанов", коментира Бареков.

Ние сме казали твърдо и категорично, че ако хората искат смяна на статуквото и този Парламент, нека гласуват за нас. Така на 26 май, ако имаме евродепутати, независимите народни представители, които ни подкрепят в сегашното Народно събрание, заедно с новите, които предстои да ни последват, ще напуснат Парламента и ще се отиде на предсрочни избори, каза Бареков. "Това е нашата стратегия, друга няма. От там нататък зависи какво ще каже избирателят – ако гласува за нас - ще управляваме ние, ако даде вот на другите - ще излезем в опозиция", допълни още той.

Очакванията, че ще се ходи по по-специфичните квартали на България и ще се купуват гласове се потвърждават, каза още Бареков. Много неприятна новина от предишните избори беше тази, че ГЕРБ и БСП се научиха да купуват български гласове. Смятам, че това е отвратително явление, като ББЦ ще даде явен пример и ще се разграничим от всякакви такива практики. Ще участваме в тази кампания единствено с посланията и срещите си. "Снощи ние бяхме в театъра в Търговище, където имаше над 1 000 души, дори се наложи полицията да спре достъпа до балкона, защото не можеше да побере повече правостоящи. Театралната зала не е била толкова пълна от години. Така че – виждате, ние нямаме нужда от това да купуваме гласове. Ние сме сигурната партия с няколко евродепутати и нямаме нужда изкуствено да си завишаваме резултата, като пазаруваме гласове. Но предупреждаваме обществото, че БСП, ДПС и ГЕРБ ще го правят", каза Бареков.

Срещу нас има коалиция от три партии, коментира още лидерът на формацията. Те са си сложили за водачи министри от старата Тройна коалиция. Това са г-жа Кунева, г-н Калфин и Сергей Станишев. "Тези гласове, които те ще получат, за кого ще се броят? За Станишев, за ПЕС, за мнозинството в Парламента или за кого? Това е много сериозен въпрос и ако Кунева и Първанов не могат да дадат отговора, добре е да го намерят избирателите", каза още той.

"България без цензура" се опитва се да прави проверки на хората, които влизат при нея. Но електоралният ръст е главоломен, което създава своите проблеми. Така например членската маса във Варна е около 1 000 човека – без младежите и "Евромайките". Това прави ББЦ първа по големина в града, което пък създава и своите проблеми. Все пак всички хора, които идват на ръководни постове, преди да ги заемат, се проверяват, каза лидерът. "При нас идват 3 потока – едните са безпартийни, вторият са напусналите Кунева и СДС, и третия са напусналите ГЕРБ. Тези хора минават през проверка, смятаме, че се справяме добре. По предложения на нашите партньори при нас идват техни хора, така се случи и във Варна, дойде при нас общински съветник, който се оказа от групата на Янко Станев, известен с връзките си с ДПС и ГЕРБ и с купуването на гласове. Но ние решихме, че този човек, за когото няма доказателства, че се е занимавал с това, но заради близостта му със Станев и за да няма недоразумения, ние помолихме партньорите си да бъде отстранен. Настроени сме антивирусно към БСП, ДПС и ГЕРБ", заключи Бареков.