Новини
Снимка: DCTV

ББЦ-Пловдив обсъжда три номинации за кандидат-кмет

За да стане ВСС независим, трябва да отпадне партийната квота, смята адв. Дяков

До момента има три номинации за кандидат-кмет на Пловдив от партия „България без цензура“. Това са кандидатурите на Атанас Панчов – човек с дългогодишен административен и политически опит, на адв. Дяко Дяков, както и на един от най-известните пловдивски икономисти, чието име до момента се пази в тайна.

Това съобщи зам.-председателят на градската организация на ББЦ-Пловдив адв. Дяко Дяков в предаването „Обществен парламент“ на пловдивската телевизия DCTV. Той уточни, че през следващия месец местната структура официално ще обяви кандидатурата си за кмет на Пловдив и припомни, че вече е официално обявен той за водач на листата за общински съветници на Пловдив.

„Партията се стреми да намери най-подходящия кандидат за кмет. Има дебат за профила му - дали трябва да има опит или да бъде надпартийна кандидатура. Провеждаме и проучване сред пловдивчани какъв човек биха харесали за кмет на града им“, обясни адв. Дяков.

Той каза още, че структурата на партията в Пловдив се готви отговорно и усилено за местния вот, провежда събрания и срещи с хората, на които се обсъждат техните проблеми. „В момента изготвяме програмна платформа за местния вот, набелязваме десетте най-сериозни проблема на нашия град“, съобщи Дяков.

Според него предстоят интересни избори. В по-голямата си част кандидатите за кметове са хора, които вече са участвали във властта. „Ние ще бъдем единствените, които ще излъчат ново лице, което не е участвало във властта“, посочи Дяков.

По думите му местните избори като цяло са силно мажоритарни и хората гласуват за личности, а в ББЦ има много генерали, професори, икономисти, адвокати. „На местно ниво ще бъдем припознати като хора, които не са участвали пряко в местната власт“, прогнозира зам.-председателят на ББЦ-Пловдив и даде пример с настоящи общински съветници, които се обявяват против високите данъци и такси например, макар реално да са подкрепили тези предложения.

„Ние излизаме със самочувствие на тези избори, защото знаем какви резултати сме постигнали на два избора - 11 300 гласа и близо 9000 гласа само преди година“, обяви адв. Дяков.

Като юрист с дългогодишен опит Дяков коментира и проблемите в съдебната система. По думите му Висшият съдебен съвет (ВСС) реално е един политически орган. „Както знаете ВСС се назначава от квота от Народното събрание и квота от президента. Но квота от НС означава от управляващите. Как си представяте съдии и прокурори, назначени по партийна линия, да повдигат обвинения срещу действащи министри, депутати, кметове, общински съветници?“, попита риторично Дяков. Той е категоричен: „Ние трябва да направим ВСС един независим орган, който да работи по съвест, като отпадне партийната квота“.

Идеите за промяната на Конституцията, Дяков определи като прах в очите на хората. „Това беше основната теза на РБ, но сега те се отказват от нея. Ние настоявахме за промяна в Конституцията, за да има промени в съдебната система, да дадем самочувствие и независимост на прокурори и съдии, да не са зависими от политическия елит - от Народното събрание, от парламентарни групи. Виждате, че нямаме един осъден министър, депутат или министър-председател – нещо, което се случва в Румъния“, коментира още адв. Дяков.