Новини

ББЦ има капацитет за силен кандидат - кмет на Пловдив

Адв. Дяко Дяков и Атанас Панчов пред Дарик радио

ПП "България без цензура" има капацитета да излъчи силен кандидат за кмет на Пловдив на предстоящите местни избори. Очакваме партията да направи добър резултат на вота, обявиха зам.-председателите на областната и на общинската партийна структури под тепетата адв. Дяко Дяков и Атанас Панчов пред Дарик радио. Близо 9 000 пловдивчани ни подкрепиха на парламентарните избори, припознавайки ги като носители на промяната в българската политика. Ние сме нови и необременени от минали управления като останалите, обясни адв. Дяков. Имаме достатъчно силни личности, важното е пловдивчани да си дадат сметка на този вот дали се случват добри неща в града, на каква ценаи може ли да стават по-евтино, без да се товарят хората с високи налози и заеми, допълни Панчов. Двамата посочиха, че партията има решение да се водят разговори с всички политически на местно ниво и да се види с кои от тях възгледите се припокриват, но най-нормално било ББЦ да излезе със свой кандидат.

Местните лидери на ББЦ посочиха приоритетите, по които трябва да се развива най-стария жив град в Европа през следващите пет години. Според тях е наложително да се инвестира в изграждане на поне по още една детска градина и ясла във всеки район, в подземни и надземни паркинги извън централната градска част, решаване проблема с високите местни данъци и такси, възобновяване на тролейбусния транспорт и залесяване на града.

Адв. Дяков и Атанас Панчов определиха като ненужно изграждането на втори гребен канал, което би заробило пловдивчани с нов заем, който заедно с лихвите възлиза на 12 милиона лева. Далеч по-разумно било да се равие и облагороди вече съществуващият канал, който в момента не се използвал ефективно.  Досега общината не е предложила нито едно разумно и адекватно решение, чака се изцяло на държавата, посочиха двамата лидери, визирайки и идеите на местната управа за стадион Пловдив. Според Дяков и Панчов следващите управляващите в града трябва да наблегнат на изграждането на детски градини и ясли по новата европрограма за региони в растеж, по която Пловдив ще получи около 1000 милиона лева. С част от тези пари било добре да се санират училища, да се ремонтират вътрешнокварталните улици и да се изградят паркинги, които да отърват централната част от автомобили и да изчистят замърсения въздух над града.

Двамата анправиха акцент и върху емблемата на Пловдив – тепетата, които в момента са занемарени. Те поискаха да се създаде нова общинска фирма, която да отговаря за тепетата и дори кмет по тепетата. Като спешни мерки определиха осигуряване на видеонаблюдение на тепетата, изграждане на прилежащите зони, залесяване и осветяване, че дори и изграждането на лифт. Отговорността сега се прехвърля от районните кметове към общината и нищо не се върши, а това е уникално богатство за Пловдив, което с повече грижа и развитие може да доведе още повече туристи, категоричен е адв. Дяков. Като добра идея бе посочен и планът за превръщането на река Марица в плавателна и с атракциони.

Местните лидери на ББЦ се обявиха за присъединяване на общините Марица и Родопи към града под формата на районни кметства и дори отделен бюджет. Затова е нужда законова инициатива и ново административно деление. Прекалено много общини има в нашата малка и бедна държава, обясниха Дяков и Панчов. Двамата обсъждаха и развитието на летище Пловдив, правейки уговорка, че това е строго експертен въпрос. Според тях обаче има малко сключени договори с авиокомпании, летището няма връзка с градския транспорт и на практика обслужва чартърите предимно за Пампорово. Оносно бъдещата приватизация на Панаира, Дяков и Панчов са категорични, че държавата трябва да задържи своя дял и да го развива, а още по-дъобър вариант било да си изкупи и останалите дялове.