Новини

Бареков в Самоков: Идваме да градим, а не да плячкосваме

Партиите от статуквото разбраха, че ги заплашваме и атаките срещу нас станаха още по-ожесточени и гнусни

Ние идваме, за да помагаме и да градим, а не да плячкосваме като старите партии ГЕРБ, БСП и ДПС, които ограбиха българския народ. Ние имаме едно качество, което другите не притежават – не сме били във властта, не сме грабили. Това заяви пред жителите на Самоков кандидатът за министър-председател и лидер на коалиция „България без цензура“ Николай Бареков. София област е нашата естествена крепост. Коалицията която направихме със земеделците, с „Гергьовден“, Лидер и десни партии се харесва на шопите, каза той пред над 500 души, препълнили до краен предел залата в Народно читалище „Паисий Хилендарски“.

Партиите от статуквото разбраха, че ги заплашваме и атаките срещу нас станаха още по-ожесточени и гнусни. Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан си позволи да каже по мой адрес, че съм новият Тодор Живков. До там докарахте България, г-н Местан, че хората да страдат по Тодор Живков заради вас. Това, което народът съгради за 50 години, такива като Местан, Борисов, Цветанов, Костов и Станишев едва успяха да ограбят за 25 години, каза пред самоковци Бареков и припомни емблематичната фраза на Живков „Ех, момчета, това което ние построихме, 20 години няма да ви стигнат само да го боядисате“.

Нямам страх нито от Борисов, нито от Местан, обяви Бареков. Той посочи, че желанието на ББЦ е да направи нещо добро за българския народ, да му даде работа и европейски заплати, да помогне на бизнеса, който бе смачкан не от Европа, не от Америка, а от българските политици. Лидерът на ББЦ посочи, че това, на което „България без цензура“ няма да измени е да се бори за безплатно здравеопазване за децата, майките, възрастните и хората с увреждания, за безплатни лекарства за децата и възрастните, за таблет за всеки ученик, който да не се дава от партии, а от държавата. Бареков се обърна към десетките млади хора в залата и към българските роми като обясни идеите на коалицията за образователен ценз за детските надбавки и за гласуване. „Младите трябва да учат. Необразовани хора няма да си намерят работа в модерния свят. Българските роми трябва да излязат от гетото. Те имат бъдеще, но за да го получат, трябва да им го даде държавата, а политиците да работят в интерес на гражданите“, категоричен е Бареков.

Самоков бе поредния град, който го подкрепи за образователния ценз за гласуване. Залата изригна при въпроса дали местните хора са съгласни някой, който не знае български да гласува и гласа му да е равен с техния, както и човек, гласувал за Ердоган да гласува наравно с тях за български парламент.

До Бареков и водачите на листата на ББЦ за София област застана и зам.-председателят на „Евромайки“ Даниела Колева. Тя се върна специално за предизборната кампания от Брюксел, където работи в групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП, на която Бареков е зам.-председател. „Бях в Брюксел, но ми липсваше България. Липсваха ми децата. Искам те да останат в България, ние да останем в България. Не е важно да сме в листите, важно е децата ни да са здрави, ако не са – да имаме пари да им купим лекарства, като се приберем вкъщи да не си говорим за цените на тока, а да сме щастливи. Кризата в България удари семейния климат, масово хората се развеждат, децата страдат. Не смятам, че такава трябва да е България. Вярвам на хората от ББЦ, които са кандидати за парламента, вярвам, че те ще ни дадат това, за което мечтаем“, каза Колева.

За пореден път на сцената се качи да говори и Нешка Робева. Тя отново даде доверието си на Бареков и хората от коалицията. Не пропусна да коментира и атаките срещу тях от последните седмици. „В последно време не мога да се начудя и да си обясни защо е тази злоба, защо са тези нападки. Като че ли наистина има много дълбока организация срещу това кандидатите на ББЦ да не пробият и да не влязат в парламента. Кой и от какво се страхува? Ние скоро ще разберем. Казват – Ковачки дължи пари на работниците си. А колко дължи държавата на Ковачки, за да може той да се разплати с тези работници“, попита риторично тя. Легендарната Нешка призова самоковци да не се оставят отново да бъдат излъгани и унижени. Убедена съм, че на българския парламент му трябва нова свежа кръв, идея и морал. На 5-и да гласуваме за тези, които не са ни излъгали, апелира тя.

Зам.-председателят на ББЦ и водач на листата в 25 МИР в София Росен Петров повдигна духа на самоковци. Той посочи, че за мнозина Самоков е само град на картофите, но за него това е градът на Иван Шишман, на Захари Зограф, на Чакър войвода, на митрополит Симеон Самоковски, градът на 13-и Рилски полк, който е стигнал от Кюстендил до Солун и е проявил чудеса от храброст. „И си задавам въпроса, защо сега не знаем нищо за рилци, а от екрана ни гледат Кучкова или Смучкова. Отговорът е много прост – у нас изчезна онова нещо, което се нарича държава. Защото 7-а Рилска дивизия е наброявала 37 000 човека, два пъти повече от сегашната ни армия. Защото пред утрешния Ден на независимост, аз си задавам въпроса дали ние искаме да сме независими или искаме от България нищо да не зависи. Ако искаме от България нещо да зависи, тя отново трябва да стъпи на крака. Но само ляв или само десен крак не стигат. Центърът на тежестта държи тялото изправено. Този център е нашата коалиция. Затова на 5 октомври с номера на вашия Рилски полк гласувайте за една нова партия, за едно ново начало“, призова Петров жителите на Самоков.

Зам.-председателят на ББЦ и водач на листата в 24-и МИР в София Светлин Танчев пък апелира към хората да гласуват разумно и да не дават доверието си на партии, които вече са ги лъгали. Той посочи като пример ГЕРБ, чийто член е бил и е участвал в писането на много от икономическите, социални и управленски програми. „В момента пак са избори и тези хора развяват една програма и разказват как България ще има работеща икономика, ще има социална програма. Но тези хора не свършиха никаква работа. Предполагам че лидерите на тази формация дори не са чели тези програми. Стабилност и бизнес среда се градят с последователност, доверие, разум и стратегия да стигнеш тази крайна цел“, обясни Танчев.

Пред жителите на Самоков застана и водачът на листата на ББЦ за София област д-р Красимира Ковачка, която е директор на местната болница. Тя застана с името и авторитета си пред хората, които я познават. „Ние не сме рушители, искаме да възстановим държавата след дългия преход. Искаме промяна. Аз никога не съм ви предавала и сега ви казвам – това са хората, на които вярвам. Имаме волята и силата да победим. Ще победим, защото следваме народа си“, каза тя.