Новини

Бареков: Социалната пенсия за хората с увреждания трябва да се повиши

Боряна Топчиева - представител на хората с увреждания е в листата на ББЦ

Социалната пенсия за хората с увреждания трябва да се повиши, защото не може да бъде два пъти под линията на бедността, която сега е 260 лева. Това каза кандидатът за министър-председател и лидер на "България без цензура“ Николай Бареков по време на среща с представители на Съюза на глухите в България в гр. Пловдив. Той благодари на събралите се, като каза, че с тяхната подкрепа сега е евродепутат. "По никакъв начин не бива да се чувствате ощетени от природата. При нас в Европейския парламент има хора като вас, които се изказват и пишат закони. Крайно време е и у нас да разберем, че хората с увреждания са равни и като права, и като възможност за реализация както всички останали", коментира Бареков.

Лидерът на ББЦ съобщи, че в листата на ББЦ има и представител на хората с увреждания – това е Боряна Топчиева, която е от дете е с увреден слух, но въпреки това активно спортува. Участвала е на две олимпийски игри - в Австралия и в Тайпе, на две световни и три европейски първенства. "Гордеем се с Боряна, тя е от нашата листа – родила е дете, спортува, тренира деца и е единствената жена, която има победа над китайка на олимпиадата за хора с увреден слух в Австралия“, изтъкна той.

Бареков каза още, че грижата за майките, децата, възрастните и хората с увреждания за ББЦ е задача номер едно на държавата. За тези хора здравеопазването и лекарствата ще са безплатни, обясни той. "Първото, което ще направим, е да повишим доходи им. Една социална пенсия не може да е два пъти по-ниска от линията на бедността, която е 260 лв.", обяви той.

„Ние защитаваме хората с увреждания и доказателството е, че тя е включена в листата на ББЦ", каза вторият в листата на "България без цензура" за Пловдив-град Дяко Дяков.

"Когато бях на Европейското първенство по бадминтон и спечелих сребърен медал, а все още не бе отминала радостта, при завръщането си у нас, разбрах, че съм включена в листата на ББЦ. Радостта ми бе неописуема, защото най-сетне човек с увреден слух е номиниран. Ние не сме втора категория, а имаме равни права със всички останали", каза от своя страна Боряна Топчиева. "Повярвах в Николай Бареков, защото той гласува доверие на мен, повярвайте и вие в неговата кауза и гласувайте с бюлетина номер 13, ние трябва да победим", призова тя.

Николай Бареков получи благодарности от Съюза на глухите в България за това, че е дошъл да сподели целите на партията. Те обявиха, че са приятно изненадани, най-вече от факта, че той обръща внимание на проблемите на хора като тях. Спаска Джангозова, организационен секретар на районната организация на СГБ в Пловдив обяви, че до момента в историята на България нито една партия не се е сетила точно за хората с увреден слух. "Когато обществеността чуе хора с увреждания и инвалиди, не се сещат за тези с увреден слух. Нещата трябва да се разграничават. Исторически момент, е че не само се обръща внимание на съюза, но и че се включва човек от техните редици в листите на коалицията", каза Джангозова.

Николай Бареков благодари на домакините и коментира, че със сигурност ББЦ ще влезе в парламента, но трябва да има свои представители и в правителството. "Така ще получите висок пост в здравеопазването и социалната политика. Ние сме млада партия, с млади експерти и никой не познава проблемите на хората със специфични потребности по-добре от самите тях. Тези хора у нас са половин милион и е крайно време да им се даде път", заключи Бареков. В края на срещата той остави на Съюза на глухите малък подарък – топки и хилки за бадминтон.

След срещата Николай Бареков посети и пазара в пловдивския квартал „Кючук Париж“, където не пропусна възможността да разговаря с хората. Възрастен мъж му сподели, че се е хванал на бас със свой приятел, че ББЦ ще победи на вота.