Новини

Бареков: Държавните институции да престанат да се държат като наказателни отряди на мафията

Европейските средства трябва да стигат до хората, каза лидерът на ББЦ в „Етъра“

Не може държавните институции да действат като наказателни отряди на мафията. Това каза кандидатът за министър-председател Николай Бареков по повод решението на правителството да бъде повишена цената на тока. Лидерът на ББЦ посети, заедно с водачите на листата в областта Никола Митев и Ивелина Йосифова, етнографския комплекс „Етъра“ край Габрово.

„След влизането ни във властта, ние ще направим ревизия на всички държавни дружества и организации. Много хора ще бъдат дадени на прокуратурата, защото трябва да има възмездие“, подчерта Бареков. Той посочи още, че преди да започнат реформите в енергетиката и здравеопазването, политиците трябва да поемат своята отговорност. „Нужно е да има справедливост, а за да има такава, трябва да има политици и чиновници, които да стигнат до прокуратурата, а от там – и до затвора“, заключи лидерът на ББЦ.

България се нуждае от тези 1 милион работни места в следващите 8 години, за които ние говорим и нагледен пример за това е цялата Габровска област, каза още Бареков. Последните три правителства изхарчиха 7 милиарда от европейските фондове, но без резултат. В България безработицата стана още по-голяма, отколкото преди да влезем в Европейския съюз. Ето защо нещата трябва да се променят, категоричен е лидерът на ББЦ. „Казвам това точно тук в „Етъра“, където хората намират своя поминък и своята работа не благодарение на европейски средства, а на трудолюбието и предприемчивостта, което ги е изхранвало от векове и благодарение на което те са оцелели като българи“, посочи Бареков.

Повод за думите му беше беседата на екскурзовода от комплекса, който обясни, че етнографския комплекс е създаден от краеведа Лазар Донков. Идеята е била да се покаже как българинът е оцелял, благодарение на своята мисъл и предприемчивост. В „Етъра“ всеки един занаятчия, благодарение на своите собствени умения, е впрегнал силата на водата и така създава поминъка си. „Това, което аз съм поставил като цел на експертите от „България без цензура“, е в следващото центристко правителство да работим за създаването на нови работни места, благодарение на българския дух и предприемчивостта на нашенеца и с малко европейски средства. Искам за пръв път европейските средства наистина да стигат до хората, заключи Бареков.

Той направи пълна обиколка на етнографския комплекс „Етъра“ и се запозна с работата на майсторите. От техните дюкянчета той си купи кафява халва и оригинален нож. Оръжието е изработено от местен майстор с изцяло оригинални инструменти по класическа българска технология. На ножа е гравиран глиган, а дръжката е изработена от еленов рог. По време на своята обиколка Николай Бареков бе спрян от двойка, идваща от Варна. Хората бяха изненадани, че виждат водача на листата в своя град точно в „Етъра“. Те му пожелаха успех на предстоящия вот и си направиха снимка за спомен.