Новини
Снимка: в. "Борба"

Българите заслужаваме повече и ще си го вземем

Лидерът на „България без цензура“ в интервю пред в. "Борба"

- Правим този разговор точно година след т.нар. афера „Костинброд”. Тогава все още отразявахте кампанията на политиците, а днес Вие правите кампания. Какви са емоциите?

- Емоциите са много, защото тогава аз, макар че не бях пряк участник в кампанията, с това, което направих, на практика промених политическия ландшафт в България и спрях политическата мафия, която просто искаше да остане във властта с държавен преврат. Модерният държавен преврат не се прави с армия, прави се понякога с фалшиви бюлетини и купуване на изборите. Съжалявам единствено за това, че няма наказани една година по-късно, че основните виновници Цветанов и Борисов се опитват да излязат целите в бяло и да прехвърлят вината върху мен. Аз влязох в политиката и поемам своята отговорност. След като Местан и Станишев получиха властта на тепсия и не можаха да се справят нито с ГЕРБ, нито със социалната политика в държавата, аз затова съм в политиката – за да променя това, за да спра завинаги политическата мафия от влизането във властта и да дам властта на народа. Като казвам „политическа мафия”, имам предвид не само Цветанов и Борисов. Видяхте от телевизорите, че тези дни г-н Борисов хвали Местан, а напада мен. Политическата мафия си има конкретни имена и те са Борисов, Станишев и Местан.

- Няколко пъти предупреждавате, че отново се готвят изборни манипулации. Какви основания имате за това?

- Конкретните сигнали току-що получих в социалните мрежи – за масово купуване на гласове от ДПС основно, от АБВ, от ГЕРБ и от БСП. Много хора са вписани като техни застъпници абсолютно фалшиво, т.е. те никога няма да гласуват в тях, но са в техните списъци. Безогледно купуване на гласове... За жалост, българинът обедня много благодарение на българските политици и сега неговият глас струва 30-40 лв., а на места и 20, от което се възползват мафиотите в политиката.

- В тази кампания излизате със слогана „Българите заслужаваме повече”. Каква конкретика се крие зад това?

- Българите заслужават по-добър живот, по-добри заплати, работни места за всички. 25 години след рухването на комунизма в Европа българинът живее много по-зле, отколкото живееше по времето на Тодор Живков, което е пълен абсурд. Българите заслужаваме повече и ще си го вземем – гарантирам! А за конкретиката – работим за разкриване на нови работни места в производството, земеделието и високите технологии. За минимален базов доход от 400 евро, който е равен на минималния доход в ЕС. Заслужаваме данъчни облекчения за фирмите, които наемат работници до 30-годишна възраст. Трябва да отпадне бюрокрацията с обслужване на едно гише и въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие в работата на общинските и държавните служби. Предвиждаме електронно кандидатстване за европейските фондове и улеснени процедури. Освен това коалицията ББЦ, ВМРО, ЗНС и "Движение Гергьовден” ще създадем фонд „Чиста земя” за оземляване на младите българи и младите земеделци. Планираме условия за безлихвено кредитиране на старта в бизнеса. Държавен ангажимент към работодателите за доплащане на минималните заплати и осигуровките на българи до 30-годишна възраст за 6 месеца при наемане на позиция според квалификацията им.

ГАРАНТИРАМЕ БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА ЗА ДЕЦАТА ДО 18-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, ТЕХНИТЕ МАЙКИ И БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ,

по 350 лв. за раждането на второ дете, както и допълнителни добавки за майките с висше образование. Отпускане на еднократна помощ при раждане на дете от 2 000 лв. и 1 000 лв. за сключване на първи брак за студенти и висшисти, а също и защита от уволнение на младите бащи. Гарантирам, че нашите евродепутати ще даряваме 80% от заплатите си за социална политика в България, ще работим за европейско разследване на ЕРП-тата и ограничаване на естествените монополисти под опеката на държавата. Ще въведем практиката за прозрачност в политиката чрез „Чисти ръце” на европейско равнище, ще отстояваме икономическите, политическите и социалните интереси на всеки обикновен българин, ще работим за развитието на ЕС като равностойна федерация с обща външна политика, общи въоръжени сили и полиция и обща социална защита на най-бедните членове на ЕС. Ние сме ново поколение български граждани и сме убедени, че българите заслужаваме повече.

- Напоследък засилвате анти ДПС риториката...

- Да, защото ни провокира арогантността на ДПС. Аз винаги съм бил срещу цялото политическо статукво, олицетворено от ГЕРБ, БСП и ДПС, но ДПС са изключително арогантна партия. Г-н Местан не осъзнава, че е крайно нехаресван като политик, хората не искат ДПС да продължава да злоупотребява с властта. Сега те готвят нови конфигурации, този път с ГЕРБ, защото Борисов е готов да се продаде, само и само отново да влезе във властта, и аз съм длъжен да реагирам, за да спра това нещо. За мен ДПС е най-вредната партия, защото тя развращава всички останали, които стават по неин модел крадливи партии. С една дума - партиите в България крадат по модела на ДПС, затова спираме ДПС.

- В тази кампания не пестите критики към никого, но и самият вие ставате обект на такива. Да ви питам, как се чувствате като „колективна халюцинация” – така коментатори определят политическия ви проект...

- Смея се, смешно е. Аз съм най-реалният политик в България. От 20 години съм при хората, израснах пред очите на хората. Аз съм единственият, който прави кампания – агресивна, неагресивна... ГЕРБ и ДПС не правят кампания, защото разчитат на купен и административен вот. Българският народ ме познава много добре, няма как да падна жертва на тези коментари, че едва ли не Бареков не съществува, че е анимационен герой, който скоро ще изчезне. Не, Бареков е тук и иска да управлява България. Да я управлявам от името на хората, за да спра кражбите и да има пари за социална политика. Иначе няма да има тунел под Шипка, няма да има магистрала „Хемус” до Търново, което е болката на търновци, защото политиците просто злоупотребяват с парите на народа.

- След евроизборите ще обявите курс към национални предсрочни избори. Как технологично ще стане това?

- Виждам, че Борисов вече се отказа от предсрочен вот. Той прави сделка с ДПС и се договаря с тях. Ние ще извадим нашите депутати от парламента, те дотогава ще бъдат 5 или 6, сега са четирима. Ще остане кворумът да виси на „Атака” и ако Бойко Борисов не ни последва, напускайки парламента, той ще покаже, че се е продал и е готов публично да обяви годежа си с Лютви Местан, така че аз мисля, че българският народ ясно ще каже, че „България без цензура” е новата политическа сила, която да управлява. И всички ще трябва да се съобразят с този факт и да отидат на нови избори.

- Прогнозирате ли нови протести?

- Естествено, ние ще организираме протести есента и зимата, ако няма предсрочни избори. За мен оставането тази зима в коалиция БСП–ДПС или ДПС-ГЕРБ е една авантюра, която ще плати българският народ, но не се знае цената.

- Година след „Костинброд” и почти толкова от правителството на Орешарски има ли нещо, което се промени в живота на българите?

- Не! Българите продължават да живеят постарому. Това, което ГЕРБ остави като наследство, остана същото, още по-лошо е, че хората загубиха вяра, защото Станишев и Местан отказаха да се занимаят с далаверите на Борисов. Напротив, предпочетоха да лазят в неговите стъпки. Така че българският народ живее еднакво лошо, но дори и още по-лошо, защото вече няма вяра. „България без цензура” и аз можем и даваме новата вяра в собствените качества на хората.

- Като вземете властта, да не се сетите и Вие за народната поговорка: „Гарван гарвану око не вади”?

- Аз съм обещал, че ще има много сериозно разследване, и затова Борисов се плаши и се мята като риба на сухо. Ще има срещу него, срещу Местан, срещу далаверите на ГЕРБ и ДПС. Всичко, което имаме като факти за Томислав Дончев, за Борисов, за Цветанов и гаврата му с лекарите от Горна Оряховица, въобще за далаверите, ще бъде предадено на прокуратурата и съдът да може да произнесе едни сериозни присъди за тези хора. Аз ви обещавам, че по мое време ще има доста политици в затвора – осъдени от съда.

- Какво се случва с проектозакона „Чисти ръце”?

- Внесохме го в деловодството на парламента, но БСП, ДПС и ГЕРБ бягат от него, защото ги е страх. Този закон е насочен срещу техните кражби. Те искат да продължават да крадат!

Елена ЧАМУРКОВА
Сн. Светослав СТЕФАНОВ