Новини
Снимка: bulgariabezcenzura
Снимка: bulgariabezcenzura
Снимка: bulgariabezcenzura

„България без цензура“ иска парламентарен отчет за щетите от земетресението

Време е да грабнем винкела, призова в Перник Ангел Славчев

"България без цензура" ще поиска публичен отчет в парламента от правителството за обезщетенията на перничани за щетите от земетресението. Ще внесем питане от парламентарната трибуна, за да се разбере какво е разплатил кабинетът и какво е предвидил като финансова помощ за пострадалите от труса, обявиха в миньорския град лидерът на ББЦ Николай Бареков и депутатът Светлин Танчев. Обещанието им бе провокирано от местен жител, който ги алармира, че стотици семейства очакват все още помощ от държавата за да си възстановят разрушените домове. Заедно с местните жители юристите на ББЦ ще оформят въпросите към правителството. Отчетът ще се поиска и по повод на неизпълненото обещание, което премиерът Пламен Орешарски даде пред Бареков за отпускане на 2 милиона лева за пострадалите от бедствието в село Дивотино.

Перник е поредната спирка на турнето на "България без цензура" и коалиционните й партньори за повишаване на националното самочувствие на българина. В града Бареков, депутатите Светлин Танчев и Румен Йончев и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки дойдоха с изпълнено обещание – внесения в Народното събрание Закон за ранно пенсиониране на миньори и металурзи, за какъвто настояваха жителите на региона. "Промяната в Кодекса за социално осигуряване отдавна трябваше да се направи, за да могат работниците от I-ва категория да се пенсионират на 45 години. Този наш закон не е патетичен, той е нормален", обясни инициаторът за законопроекта Ангел Джамбазки.

Няма защо да търся в социологически агенции и медиите доказателство, че ББЦ ще успее – вие сте това доказателство, обърна се Бареков към хората в препълнената зала на възстановения пернишки театър. "При нас няма нито един играч от Тройната коалиция, за разлика от другите партии, където водачи на листите са министри от правителството на тази коалиция. В България е цинизъм да се сменят така често ролите. Трябва хигиена. Само ние сме алтернатива на статуквото, само ние говорим за бъдещето на младите, за проблемите на всички българи. Всичко останало е подигравка с българския народ", отсече лидерът на ББЦ. "На Станишев, който определи всички партии без БСП, ГЕРБ и ДПС като гарнитура за предстоящите избори, аз казвам – вие сте тройка кебапчета и призовавам хората да ги изядат на вота", коментира Бареков.

 

"С Танчев сме участници в един и същи театър в парламента, гледаме една и съща пиеса, а актьорите са от една трупа. За да изгоним "Котараците" от България, да отвържем кучето", призова перничани народният представител Румен Йончев. Зам.-председателят на ББЦ Ангел Славчев пък апелира местните "да хванат винкела" и да помогнат за промяната.

Лидерът на "Движение Георгьовден" Драгомир Стефанов определи като най-страшната катастрофа демографската. Той посочи като виновници за нея правителствата през последните години, заради които държавата се движи без нито един ясен приоритет, без дългосрочна програма и визия. "Затова се включихме в тази коалиция – да поставим по-дългосрочен хоризонт пред България. Само с национална доктрина младите ще остават тук, деца ще се раждат, хората ще живеят добре", посочи Стефанов.

 

Хората попитаха за виждането на ББЦ за съсипаното селско стопанство. Бареков обясни, че ББЦ и коалиционните й партньори са единствените, които са предложили проект "Чиста земя", с който да се оземлят младите фермери, както и възраждане на земеделието с родното зеленчукопроизводство. Лидерът на ЗНС Румен Йончев посочи, че три неща трябва да се случат – европейските пари да стигнат до земеделците, а не да отидат за яхти и джипове; тези пари да останат в селата, а не в големите фирми, които задминаха АПК-тата; държавата да наложи нормална защита на границите срещу контрабандата и да оправи инфраструктурата в селата. Българските евродепутати досега продаваха българските интереси, затова са важни евроизборите през май, посочи и Светлин Танчев.