Новини

„България без цензура“ блокира ГКПП „Капитан Андреево“ с българския флаг

България без цензура“ блокира границата с Турция срещу изборния туризъм. Точно в 8 часа лидерът Николай Бареков застана начело на барикадата, повеждайки стотици членове и водачи на листи на ББЦ. Стотиците протестиращи спряха движението на ГКПП "Капитан Андреево", носейки на ръце огромен български трибагреник. На браздата са зам.-председателят на ББЦ Росен Петров, водачът на листата за Пловдив област Мартин Иванов, Тезджан Наимова, Дяко Дяков, Мария Календерска, водачът на листата за Хасково Борислав Иглев и други.

Протестната група опъна десетки лозунги, сред които „Не искам Ердоган-Местан да е български султан“ , „Не искам Турция да решава вместо мен“, „България на българите“, „Не на турското робство 2014“, „Не искам гости да определят съдбата ни“, „Нека да спрем изборния туризъм“. На браздата е изпратена жандармерия. Бареков е с тениска с лика на Васил Левски, а симпатизантите на партията носят тениски с надписи „Не искам турско робство“, „Блокада и борба“. ББЦ опъна и две шатри на границата, където ще лагеруват протестиращите. На тях са опънати плакати "Знаете ли за кого гласувате?"

Блокадата е протест срещу вноса на гласоподаватели от Турция, които се очакват да влеят над 150 000 гласа за ДПС и партията на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок. Същите тези избиратели са гласували за Ердоган на изборите в Турция. Граждански патрули на ББЦ ще броят в дните до парламентарния вот у нас влизащите в страната автобуси с „ туристи“, за да се провери дали ще има злоупотреби с надписване на гласове на наши изселници.

Втората цел на блокадата е настояване да се повиши охраната на българската граница. Очаква се огромен поток от нелегални емигранти, бягащи от конфликта в Ирак и Сирия, предизвикан от групировката "Ислямска държава". "След срещаната ми с представители на МВР стана ясно, че държавата не дава ресурс за развитие на полицията и армията. 14 000 са хората от охранителна полиция, които ще трябва да пазят над 12 000 изборни секции у нас. Кое да пазят по-напред – изборните манипулации на ГЕРБ и ДПС или границата", попита Бареков. Той обяви, че ББЦ иска трудовият стаж и възрастта за пенсиониране на полицаите и военните да останат същите, а за миньорите да бъде променен, за да не стига до парадокса 60-годишни мъже да работят под земята.